30.12.2011

Ugodno kreditiranje zelene gradnje

Pomena razvoja ekologije, zelenih trendov in zelene tehnologije se zavedajo tista podjetja na trgu, ki si zares želijo ostati konkurenčna tudi v prihodnosti. Financiranje vsake novogradnje je zahteven proces, za katerega je ponavadi potrebnih veliko časa in energije, oboje pa lahko posredno ali neposredno zviša stroške naložbe.

Kot smo že nekajkrat poudarili in do konca projekta gradnje Moje hiše prihodnosti zagotovo še nekajkrat bomo, je eden od najpomembnejših korakov pri gradnji pasivne hiše pravilna zasnova in izvedba celotnega ovoja stavbe. Zato je smiselno v vse faze gradnje vključiti zanesljive partnerje, ki imajo dovolj izkušenj in znanja za gradnjo pasivnih hiš. Enako velja na področju financiranja. Če se odločate za gradnjo pasivne hiše, vam svetujemo, da redno preverjate razpise Eko sklada, ki ponavadi objavlja javne pozive za dodeljevanje javnih sredstev v Uradnem listu RS in na svojih spletnih straneh. Izbirate lahko med kreditiranjem in nepovratnimi finančnimi sredstvi, ki jih lahko kombinirate z bančnimi krediti.

Gradnja pasivne hiše zahteva nekoliko večji začetni vložek kot klasična gradnja, vendar se naložba zagotovo povrne v nekaj letih v obliki energijskih prihrankov in s tem povezanih nižjih stroškov. Nekatere banke na slovenskem trgu že nekaj let ponujajo kredite s posebnimi pogoji za kupce oziroma graditelje pasivnih in dobrih nizkoenergijskih hiš, ponudbo pa nadgrajujejo tudi s financiranjem stanovanj v pasivnem standardu. Mi smo izbrali Banko Sparkasse, kjer so za vas pripravili podrobnejši izračun celotne finančne naložbe v gradnjo pasivne hiše. Tokrat so v banki za vas pripravili "tipični" izračun posojila za gradnjo pasivne hiše. V prihodnji številki priloge pa lahko pričakujete natančen izračun in predstavitev celotne finančne konstrukcije gradnje Moje hiše prihodnosti, ki bo zajemala vse stroške od nakupa zemljišča, administrativnih stroškov, gradnje objekta do notranje opreme.

Partnerji pri gradnji projekta moja hiša prihodnosti